Historie

De geschiedenis van IJs van Co

Historie


1927-1943

In 1927 is het eerste deel gebouwd, waarin het café Jagersrust gevestigd was. In april 1938 heeft de heer Repelaer er een zuivelbedrijf opgericht genaamd, Zuivelbedrijf Landgoed Deelerwoud N.V. De eerste directeur was, volgens de gegevens, de heer Repelaer en rond 1943 is de heer Stada directeur geworden.

1948-1957
Op 29 september 1948 is de naam veranderd in N.V. Hoenderlose Melkinrichting en Consumptie-ijsfabriek. In 1949 is er een inschrijving bij de keuringsdienst van Waren van de consumptie-ijsfabriek. Vanaf 1952 is de heer Anne Jacobus Dros gaan werken in de melkfabriek. In 1955 gingen Janny en Co Dros in de zomer al in de fabriek slapen en ‘s winters woonden ze aan de Miggelenbergweg. In 1957 is er een vergunning afgegeven voor het exploiteren van een verplaatsbare ijstent aan de Hoenderloseweg bij de ‘Vijf woningen’.

1970-1975
Op 1 januari 1970 is de heer Stada 65 jaar geworden en vanaf 1972 was Co Dros directeur van de melkfabriek. In 1975 heeft Co Dros de melkfabriek gekocht van de heer Repelaer en zijn zij ook definitief aan de Krimweg gaan wonen. Het ijsraam was in eerste instantie nog in, wat nu woonkamer is, gevestigd en later is deze naar rechts opgeschoven. Hun woonkamer en het ijshok waren het vroegere kolen- en eierhok.

1986-1992
Het hele ijsgebeuren had eigenlijk nooit echt een naam.. Eén van de kleinkinderen van Janny en Co kwam met de leus: IJs van CO uit Hoenderloo, is zó!!! Zo is de naam IJs van CO geboren. Toen het glazen kapje boven het ijsraam het spontaan begaf, is daar een rode luifel aan gemaakt met de naam IJs van CO erop. Vanaf 1986 nam hun zoon Gerrit al regelmatig weekenden over en ook de groothandel werd regelmatig door Gerrit vervangen.
Het was op dat moment niet zo druk, al hadden ze al een bijzondere naam bij velen. Vaak draaiden Janny en Co Dros ook op zondag met heel mooi weer met z’n tweeën. Janny schepte het ijs em Co draaide achter het ijs.
In het hoogseizoen liepen er vakantiehulpen die hielpen met het ijsscheppen. Co ventte al die jaren gemiddeld zo’n drie dagen per week slagroom, ijs en aanverwante producten uit bij bakkers en restaurants tot aan Scheveningen aan toe.
In de loop der jaren zijn veel bakkers dichtgegaan, daarnaast zijn er veel restaurants bijgekomen en Gerrit doet gemiddels zo’n 2,5 dag per week de nodige bestellingen rondbrengen.
Vanaf 1992 hebben Gerrit en Miranda Dros het bedrijf gekocht en hebben wij de naam IJs van CO doorgevoerd, dit door kartonnen bekers te bedrukken met ons logo. Dit alles heeft geresulteerd in onze naamsbekendheid.

1992-heden
Tevens hebben wij in de loop der jaren alle machines vervangen en staan er nu drie ijsmachines en twee mengketels. Voorheen werd de mix in een emmer geklopt en moest het ijs met een grote lepel bovenuit de machine geschept worden.
Dit gaf aan het einde van het seizoen de nodige klachten voor schouders en armen. Nu wordt het mengsel in de mengketel aangemaakt, zodat alle bestanddelen nog beter gemengd worden en dit is zeker de smaak van het ijs ten goede gekomen. Daarnaast zijn de ijsmachines veel makkelijker en minder fysiek belast te bedienen.
Een test op radio Gelderland, gepresenteerd door Wiepke Nauta, gaf als uitslag dat wij het beste ijs uit Gelderland hebben.
Wij werken met natuurlijke grondstoffen. Aan het loket verkopen wij alleen vanille ijs met keuze van vruchten, nootjes, chocolade of musket en/of slagroom erop. Echter voor de horeca en ook verkrijgbaar in staven diverse smaken ijs verkrijgbaar. Dit ijs is allemaal diepgevroren.
Tevens maken wij ook bruidsijstaarten en ook voor kerst maken wij diverse ijstaarten. Wij streven naar de allerbeste kwaliteit en een goede prijs/kwaliteitverhouding. Wij hopen u in de toekomst nog lang van dienst te zijn en wie weet in de toekomst een van onze kinderen.

 

GEOPEND 1 maart 2024.

Wij zijn alle dagen geopend t/m 27-10-2024

Zondag      11:30  tot  20.30

Maandag    11.00 tot 20.30

Dinsdag      11.00 tot 20.30

Woensdag   11.00 tot 20.30

Donderdag  11.00 tot 20.30

Vrijdag         11.00 tot 20.30

Zaterdag      11.00 tot  20.30